Overheid zet AI in, maar wie houdt de controle?

Ander nieuws:








Recent onderzoek van de Algemene Rekenkamer toont aan dat de overheid al volop gebruikmaakt van AI-systemen. Zo experimenteert de Dienst Justitiële Inrichtingen met robothonden om cellen te inspecteren en gebruikt de Belastingdienst kunstmatige intelligentie om fraude op te sporen. Maar de risico’s van deze AI-systemen worden vaak niet in kaart gebracht. Veel van deze systemen functioneren als een black box: het is niet duidelijk hoe beslissingen precies tot stand komen.
Wij hanteren een andere aanpak: AI dient bij ons ter ondersteuning van mensen, niet ter vervanging.
AI voor herkenning en rapportage
In samenwerking met Nexler zetten we AI vooral in voor herkenning en rapportage. Denk aan het automatisch herkennen van patronen in data, het samenstellen van rapportages en het vereenvoudigen van administratieve processen. Het grote voordeel? Minder tijd kwijt aan saaie en repetitieve taken, waardoor professionals zich kunnen richten op waardevol en strategisch werk.
Mensen blijven betrokken
Een ander belangrijk verschil met de overheid is dat wij vrijwel altijd werken met een man-in-the-loop-systeem. Dat betekent dat AI nooit volledig autonoom beslissingen neemt, maar dat er altijd een menselijke controle is. Dit zorgt ervoor dat resultaten worden gevalideerd en dat er bij twijfel of fouten direct kan worden ingegrepen.
Transparantie en verantwoordelijkheid
Wat ons onderscheidt, is dat wij AI niet inzetten als een black box. Transparantie is belangrijk. We zorgen ervoor dat gebruikers begrijpen hoe een systeem tot een bepaalde conclusie komt en maken risico’s vooraf inzichtelijk. Zo houden we de controle en minimaliseren we ongewenste effecten.
De ontwikkelingen op het gebied van AI gaan razendsnel. Maar zonder een gedegen aanpak kunnen er ongewenste risico’s ontstaan. Wij geloven dat AI een krachtig hulpmiddel is, mits het op de juiste manier wordt ingezet: als ondersteuning van de mens, met oog voor risico’s en verantwoordelijkheid.